Pe 9 martie, Biserica Ortodoxa sarbatoreste cei 40 de Mucenici ucisi in Sevastia. Dincolo de semnificatia crestina, romanii au pastrat un obicei gurmand: femeile gatesc mucenici, iar barbatii servesc 40 pahare de tuica.
Mucenicii, sfintisorii sau bradosii cum se mai numesc au forma cifrei 8, cifra echilibrului cosmic, si sunt copti din aluat de cozonac. Proaspat scosi din cuptor, ei se ung cu miere de albine si se presara cu nuca macinata, dupa care se impart, pentru sufletul mortilor, mai ales copiilor din vecini.
In Dobrogea si Muntenia, mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici.
Ingrediente pentru 250-260 mucenici
- 300 gr faina
- 150-160 apa foarte calda
- 1 varf cutit de sare
- 2,5 l apa
- 2 portocale mari ( doar coaja)
- 1 lamaie mare ( doar coaja)
- zahar (cca 10-12 linguri)
- nuca macinata
- scortisoara
- esenta de rom
- un varf cutit sare
Mod de preparare Mucenici Muntenesti
-
- Punem faina intr-un vas, adaugam un varf de cutit de sare, iar in centrul ei adaugam apa incalzita bine.
- Framantam pana ce aluatul devine elastic si se raceste complet. Daca mai este nevoie de faina, mai adaugati o lingura.
- Mutam aluatul pe planul de lucru usor pudrat cu faina, il impartim in bilute mici iar din fiecare biluta formam snururi lungi si subtiri (putin mai subtiri decat un siret). Formam mici cerculete pe care apoi le rasucim astfel incat sa formam mici opturi.
- Le aliniem pe o bucata de hartie de copt, cu atentie sa nu se lipeasca intre ele, si le lasam sa se usuce pana a doua zi,
- Punem apa la fiert intr-o oala incapatoare, adaugam zaharul, coaja rasa de lamaie si portocala si un varf de cutit de sare.
- Cand apa incepe sa fiarba, adaugam mucenicii si ii fierbem pe foc mic. Dupa ce se ridica la suprafata, ii mai lasam pe foc pentru inca 3-4 minute. Daca ii doriti al dente puteti stinge focul imediat cum se ridica la suprafata dar daca va plac mai bine fierti, ii mai lasati inca 3-4 minute.
- Asadar, stingem focul si adaugam esenta de rom, scortisoara si 4-5 linguri de nuca macinata. Nu puneti mai multa nuca pentru ca lichidul poate capata un gust amar. In momentul in care-i servim, adaugam nuca macinata si eventual inca putina coaja rasa de portocala sau lamaie.
- Sunt deliciosi si calzi si reci.
-