Iata un desert usor de preparat, gustos, cald, numai bun pentru acele zile racoroase de toamna in care vrei sa te rasfeti cu ceva bun. Budinca de paine cu unt si caramel este un bun prilej pentru a folosi si painea mai veche din casa.
Dupa cum spuneam, painea poate fi taiata in cubulete sau in triunghiuri, taind feliile pe diagonala, iar budinca poate fi coapta in forme individuale sau intr-o singura forma mai mare, dupa cum se prefera.
Este foarte usor de facut si, la fel cu celalalta reteta de budinca de paine pe care am publicat-o pe blog, ne aduce de fiecare data mari satisfactii.
Porniti cuptorul si fixati-l la 180 de grade Celsius si puneti 1 litru â 1 litru jumate de apa la fiert.
Ungeti cu 20 de grame de unt formele (sau forma) apoi tapetati-le cu zahar brun, cam 1, 1/2 lingura se va consuma cu asta(poza 1). Painea trebuie sa fie pregatita si la indemana (poza 2).
Intr-o tigaie incapatoare se topeste untul taiat in bucatele (poza 3). Se adauga toata painea si se amesteca asa incat sa se imbibe cu unt; se tine pe foc, amestecand continuu, 2-3 minute (poza 4).
Se stinge focul si se adauga stafidele peste paine, amestecand bine ca sa se distribuie uniform (poza 5). Intr-un castron, se bat bine ouale intregi, zaharul brun, semintele razuite din pastaia de vanilie si laptele (poza 6).
Se adauga painea amestecata cu stafidele in castron si se alsa timp de 5 minute, cat sa se imbibe bine cu amestecul fluid. Se imparte compozitia in forme, care se aseaza intr-o tava. Se toarna apa clocotita in tava si se da la cuptor preincalzit la 180 de grade Celsius.
Budinca se coace timp de 25-30 de minute (in formele individuale dureaza mai putin, intr-o forma mai mare ceva mai mult) pana cand este bine coagulata iar deasupra incepe sa se rumeneasca.
Se poate servi ca atare, cu o cupa de inghetata sau siropul/sosul preferat. Noua ne place cu un sos caramel, pe care il fac amestecand pe foc ingredientele mai sus specificate intr-o craticioara pana cand sosul clocoteste si zaharul se dizolva complet.